duminică, 1 februarie 2015

Licia Troisi -Cronicile Lumii Pamantene I - Nihal de pe Pamantul Vantului

Licia Troisi are vreo 34 de ani și este femeie, și a publicat această carte în 2004, cînd avea cu vreo 10 ani mai puțin. Sfîntă naivitate a tinereții, care spune că este bestial să lupți pentru adevăr, dreptate și bine. Eh! ăsta nu ar fi un capăt de țară; ăntr-o țară de corupți și o lume de supercorupți, lumea are nevoie de supereroi care să facă dreptate - vezi superman, Spiderman și comapnia.

Nihal este o simplă fată half-elf (sună mai bine decît jumătate-elf, sorry!) care are instinct de luptător, vrăjitor-magician și ucigaș fără milă, ultima calitate fiind potențată de uciderea tatălui său adoptiv chiar în fața ei, de distrugerea orașului natal de către trupele Tiranului - ăsta e un fost magician superputernic și supertînăr, căzut, ca să ziceam așa, de partea întunecată a Forței - și, nu în ultimul rînd, de povestea aflată de ea de la terțe persoane cum că este de fapt ultimul mohican, ultima reprezentantă a rasei, rasă măcelărită, firește, de sîngeroasele trupe ale Tiranului.

Hopa! Partea întunecată a Forței!

Cam de-aci încep problemele. Pentru cine a citit cărțile sau a văzut prima trilogie Star Wars, se pot face niște paralele foarte interesante. Se știe că intrigile posibile sînt în număr limitat, cum ar veni, nimic nou sub Soare, dar aici stridența este cam mare. Ar veni așa:
- Nihal este ultinul half-elf / Luke este ultimul Jedi (bine, nu e chiar ultimul, dar așa reiese în prima parte)
- Nihal e înrăită de moartea tatălui adoptiv Livon  / Luke e înrăit de moartea rudelor adoptive Owen și Beru
- Nihal învață să lupte cu sabia / Luke învasță să lupte cu sabia-laser
- Moartea iubitului să maestru Fen o face pe Nihal să se întoarcă fața spre răzbunare și revelează latura întunecată a personalității ei  / moartea iubitului său maestru Obi-Wan Kenobi îl face pe Luke să se întoarcă cu fața spre partea întunecată a Forței
- Tiranul e un tînăr și puternic magician care pune mîna pe puterea absolută / Darth Vader e un tînăr și puternic cavaler Jedi care pune mîna pe puterea absolută
- Nihal are ca următor maestru un pitic sever / Luke are ca următor maestru un pitic sever (Yoda)
- Nihal își făurește o sabie care are ca element central un cristal / Luke, care orice cavaler Jedi, are o sabie al cărei element central e un cristal distrugerea totală a Salazarului natal al lui Nihal / distrugerea completă a Alderaanului natal al prințesei Leia.

Și exemplele ar mai putea continua.

Bine, cartea e ușoară la citire, ceea ce este un plus: sînt însă curios ce s-o fi întîmplînd în volumele următoare. Să le cumpăr? să nu le cumpăr? să le descarc? Să citesc vreun alr sinopsis sau recenzie? Vom trăi și vom vedea.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu