luni, 27 februarie 2017

Marcel Petrișor - Strigoii Ocișorului

Uite și o carte de snoave, cumva într-o bună tradiție pornită de la Ion Creangă, dacă nu chiar de la Anton Pann,  și care ne avertizează de la bun început: "Cititorule, povestirile acestea nu s-au petrecut decat in mintea unor oameni pentru care lumea n-are margini, pentru care vremea curge ca apa si pentru care cerul si pamantul nu-s chiar atat de despartite precum se crede. Dovada ca, de veacuri, pamanteanul din Ocisor, in serile lungi de iarnă, se repede ba pe Calea Laptelui, pentru a da o raită pe la Porțile Raiului, ba alteori, cu năduf chiar, pana in Iad, sa se mai certe cu Dracul pentru cate-i ies pe dos ori altcum decat le vrea el."


Ocișorul este un sat component al comunei Vața din Hunedoara, de fapt la limita județelor Arad și Hunedoara, undeva în Apuseni, pe valea Crișului Alb. Este un fel de Ociu mai mic - Ociu e localitatea megieșă, așa cum sînt și Brotuna sau Hălmagiu, des pomenite în cadrul volumului. Lume amestecată în Ocișor, cu popi, țîrcovnici, birtași, familii întemeiate, și toate sau mai toate au un rol de jucat în pățaniile celor doi eroi principali. 

Unul a avut drept sarcină să se scoboare în ias și să slujească șapte ani la porțile celor șapte păcate capitale, și așa de bine aslujit. că era să-și iasă Iadul din țîțîni și să crape Talpa Iadului, să dispară pe veci răutatea din lume. Celălalt, căruțaș de mare anvergură, se trezește purtat cu tot cu cai prin multele și feluritele Vămi ale Văzduhului, unde sînt judecate faptele muritorilor înainte de intrarea în Rai - pentru cine este vrednic.
Și să vezi puhoi de întîmplări în aceste călătorii existențaiel, unele descrise cu umorul celui ce nu mai are nimic de pierdut (în Iad), altele cu gravitatea celui care își joacă mîntuirea pe o singură carte (în Rai). Sigur că, pînă la urmă, istețimea prevaleaza, așadar cei doi protagoniști, Dumitru și Sabin, vor reveni teferi acasă în Ocișor, căci nu le sunase încă ceasul ...

A fost o lectură binevenită. ca o clătire a ochilor după atîtea și atîtea prostii sofisticate de creative writing ce le suportă hîrtia în ultima vreme. Recomandat pentru cei ce vor să și rîdă, să se încrunte și la sfîrșit să pice oleacă pe gînduri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu