duminică, 8 februarie 2015

Carol Birch - Menajeria lui Jamrach

Închipuiți-vă un roman în care începutul e combinație de Oliver Twist cu Prinț și Cerșetor, partea a doua amestecă Comoara din Insulă cu Șarpele de Mare (stranietatea lui Moby Dick e prea ... stranie ca s-o introduc aici) , a treia parte aduce mult cu Supraviețuitorii de pe Chancellor, iar finalul are niște ecouri de Robinson Crusoe (nu, povestea lui Robinson, așa cum a scris-o Defoe, nici nu a început nici nu s-a terminat cu șederea pe faimoasa insulă).

Eroul adolescent ne duce cu gîndul la un Bildungsroman, cum zic prietenii noștri nemți, și cam așa și este. Ajuns pe o balenieră, Jaffy Brown are ca sarcină îngrijirea dragonului de Komodo pe care expediția are ca sarcină să-l captureze și să-l aducă viu înapoi în Europa, la numitul Jamrach, al cărui tigru scăpat din cușcă îl molestase - doar un pic - pe Jaffy, și uite-așa se împreyeniseră ei ... Nemaivorbind de faptul că la bord se află prietenul său și fratele celei pe care Jaffy o iubește, și cu care veți vedea în final dacă Jaffy rămîne sau nu.

De fapt, o să vedeți întîi dacă oamenii spraviețuiesc sau nu, căci varanul-piază-rea, capturat de către naturalistul entuziast de la bord, duce la scufundarea corăbiei, și la niște scene de canibalism atroce.

Cam ăsta ar fi un rezumat dezlînat ... dar cartea este și ea la fel de dezlînată. Perfect citibilă, cu acel Oare ce se întîmplă mai departe? presărat peste cuvinte în doza cuvenită, dar parcă e formată din lipituri, a la Monstrul lui Frankestein. Cred că de-aia a și ajuns în cușca cu reduceri de la supermarketuri, fiind prețăluită la doar 4.99 lei ...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu