duminică, 27 mai 2012
Spider & Jeanne Robinson - Starseed
Este un roman din vechea gardă - și cînd zic vechea gardă mă refer atît la faptul că a fost scris pe la începutul anilor 90, cît și la vechimea sa în biblioteca personală. În ciuda acestor fapte (și a altor cîtorva potriveli care mie nu-mi plac), Starseed este absolut fascinant.
De multe ori am zis - și susțin în continuare cu tărie - că nu e bine să citești o multi-logie (unde multi- poate fi substituit după caz de tri-, tetra., penta-, și așa mai departe) altfel decît în ordinea naturală a scrierii romanelor componente. Dar Starseed este volumul doi dintr-o trilogie care începe cu Stardance și se încheie cu Starmind. În ciuda acestui fapt, n-am avut nici o problemă să mă conectez din prima la acțiunea cărții. Acțiunea este destul de simplă, face referire la descoperirea pe Titan, satelitul saturnian, a uneei forme de viață ciudate, un Simbiont pe numele său, care poate fi absorbit de corpul uman, făcîndu-l pe acesta să poată supraviețui în spațiu - și nu este vorba de viața pe o stație spațială sau pe vreo futuristă navă de război galactică, ci chiarîn vidul cosmic - protejîndu-l de radiații, hrănindu-l, suprimînd nevoia de a respira, și așa mai departe. Cei ce vor să intre în Simbioză trebuie să treacă printr-o serie de tabere de antrenament pe Pămînt și să-și încheie parcursul cu un stagiu pe o stație spațială independentă (adică proprietate a corporației care deține Simbionții, nu a unei țări anume sau a ONU).
A doua prejudecată a mea este că insistența autorilor S.F. contemporani asupra detaliilor personajelor, a construcției lor psihologice, este dăunătoare și duce la creații total neinteresante din punctul meu de vedere. Mă bucur că am citit o operă care contrazice această teorie (nulla regula sine exceptione, totuși). Eroina romanului este o fostă dansatoare de succes, ajunsă dincolo de finalul carierei, cu dureri de spate și de șale, care hotărăște că Top Step (stația spațială de care pomeneam) și simbioza sînt unica modalitate de a-și păcăli corpul și de a dansa în continuare în imponderabilitate - măcar pentru o vreme.
Se vede bine colaborarea dintre cei doi Robinson - soț și soție - dintre care unul este scriitor (Spider) iar celălalt (Jeanne) este fost dansator-coregraf - și femeie, precum eroina romanului. Ca rezultat, nici una din scene nu este forțată, nici una din reacțiile eroinei nu pare nelalocul ei; în general, se vede că totul a fost scris cu îngrijire și mai ales cu dragoste. Plot-ul poate fi rezumat în două-trei propoziții (n-o s-o fac, vă las să citiți cartea, dacă aveți de unde să faceți rost de ea) ceea ce înseamnă că accentul pică pe trăirile personajelor. Și. uimitor, aceste trăiri nu m-au plictisit nici o secundă!
Nu știu cum au reușit, dar au făcut-o!
Poate e vorba și de relativa scurtime a lui Starseed, 250 de pagini format de buzunar, spre deosebire de cărămizile de peste 500 de pagini de azi.
Poate subiectul ales - pînă la urmă, Simbioza permite oamenilor să se "scufunde" într-o comunitate telepatică, the Starmind - ceea ce este lucrul cel mai apropiat de dumnezeire la care ne putem gîndi ... pentru o vreme.
Poate că că în 1990 scriitorii gîndeau altfel, neavînd tot timpul în cap numărul de caractere din text și tariful plătit per caracter, cuvînt sau pagină.
Poate și faptul că romanul este un testament (involuntar) peste ani al lui Jeanne Robinson - care a murit acum doi sau trei ani de cancer, dacă nu mă înșel ... Mă întreb: ce n-ar fi dat ea oare ca această previziune să se îndeplinească și Simbionții chiar să existe, și să existe o Starmind care s-o strîngă la piept, s-o scutească de suferințe și s-ăi dea viață veșnică - atît cît poate fi ea veșnică într-un organism totuși supus greșelii?
Păcat, mare păcat, și mare nedreptate această moarte timpurie!
În rest, ce să mai spun? o să caut și celelalte componente ale trilogiei, dac-or mai exista pe undeva printr-un fund uitat al Internetului sau al bibliotecilor clasice, și o să le citesc cu prima ocazie. Sînt absolut sigur că merită!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)